Újdonságok

Melyik szakmát válasszam, avagy a pályaválasztás 3 legnagyobb csapdája
Melyik szakmát válasszam, avagy a pályaválasztás 3 legnagyobb csapdája

Mindenki életében eljön a pillanat, amikor pályaválasztás elé kerül. Ez régen jellemzően a fiatalkor keresztje volt, de manapság a felnőttek oldalát is egyre gyakrabban szúrja zavaró fullánkként a pályaváltás gondolata. Fontos döntés ez, érdemes a legnagyobb csapdákat elkerülni. Összeszedtük a 3 legtipikusabb csapdát, amelybe nem jó besétálni.

1. Gombhoz a kabátot
Felmész valamelyik állásközvetítő oldalra, és megnézed, melyek azok a szakmák, amelyekkel jól lehet keresni. Aztán kinézel egy hangzatosnak tűnőt, és elindulsz karriered megvalósításának útján..., aztán meg szembejön a tehervonat. Mégpedig azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a kiválasztott, jó kereseti lehetőséggel kecsegtető szakma neked való-e. Ha például nem tudsz néhány percnél tovább egy helyben maradni, ne válassz olyan szakmát, ahol sokat kell ülni, és monoton feladatokat kell végezni. Tehát hiába láttál programozó srácokat a legdrágább felvágottal veretni a szupermarketben, neked az a szakma bizony nem lesz jó. Mindig az egyéni tulajdonságaid, érdeklődési köröd alapján válassz.

2. „Mindent meg lehet tanulni...” – és hasonló félrevivő szólamok
„Az ember nem mindig azt csinálja, amihez kedve van” – ilyen és hasonló kamu mondatokkal általában az idősebb generáció szórakoztatja az ifjúságot. Ez a gondolkodás lehet, hogy valaha bejött (bár ez is erősen kétséges), a mostani korban azonban teljes zsákutca. Remélem, nem most hallod először, hogy élethosszig fogsz tanulni. A helyzet az, hogy miután a világ enyhén szólva is turbó fokozatba kapcsolt, és területtől függetlenül folyamatosan jönnek az új megoldások és technológiák - legyél akár bányász, akár fodrász – életed végéig képezned kell magad. Ne hozd magad olyan kínos helyzetbe, hogy egy életen át valami olyat kelljen tanulnod, ami tulajdonképpen nem érdekel vagy nem érzed benne komfortosan magad. Ráadásul a pályatársaid, akik hobbiból is a saját szakmájuk újdonságait böngészik a neten, úgy fognak elhúzni melletted, ahogy Solo kapitány rettenetesbe tette az Ezeréves Sólymot.

3. „Ha nem tetszik, majd váltok”
Na, ez is csak féligazság. Persze lehet váltani, sőt időnként kell is. De ne felejtsd el, hogy ha állandóan különböző területekbe fogsz, egyszer autószerelő – pardon, gépjármű mechatronikus – vagy, egyszer meg kozmetikus, akkor egyikben sem fogsz senior pozíciót kapni. Márpedig a jelentősebb fizetésiszint-ugrás, az bizony arrafelé lakik. Így nem lesz igazán nagyívű a karriered. Érdemes tehát a területet jól belőni, aztán azon belül könnyebb lesz a váltás.

A mostani világban elképesztő dolgokból is meg lehet élni. A lényeg, hogy olyat válassz, amit szívesen csinálsz és amiben szívesen képzed magad tovább, valami olyasmit, aminek akár szabadidődben is utánanéztél már az internet mélyebb bugyraiban.

+1 tanács: A pályaválasztás nem egy pillanat
Bár triviálisnak hangzik, de a pályaválasztás nem egy pillanat. Az nem olyan, hogy este nyolckor leülsz kitalálni, mi leszel, ha nagy leszel, és 20:17-kor felállsz, mint nagy reményű ipari informatikai technikus. Először legyél tisztában magaddal, aztán területet (ágazatot) válassz, majd csak azután szakmát.

Szakmaverzum.hu

Ugrás a cikkre
Karácsonyi ajándékakció!
Karácsonyi ajándékakció!

 

Közeleg a téli szünet, a karácsony, és persze a suliválasztás ideje! A megfelelő iskolák kiválasztása stresszes, ezért "levezetésképpen" némi játékot, lazítást javaslunk. Ezért a Suliválasztó most karácsonyi ajándékkal kedveskedik azoknak, akik legkésőbb december 20-ig megvásárolják a Suliválasztó katalógust! Az első 30 vásárlónak a katalógus mellé egy KARÁCSONYFA című családi társasjátékot is küldünk! Hát nem kihagyhatatlan lehetőség? Mivel a Suliválasztóra mindenképpen szükség lesz, érdemes most megrendelni! KATTINTS IDE!

 

 

Ugrás a cikkre
#hovatovább 3 - Középiskolai Nyílt Napok, Börze és Expo online esemény 2023. október – 2024. február
#hovatovább 3 - Középiskolai Nyílt Napok, Börze és Expo online esemény 2023. október – 2024. február

Az előző évek sikereire való tekintettel a 2023/2024-es tanévben felvételiző diákok, szüleik és tanáraik számára is megrendezésre kerül a #hovatovább 3. – Középiskolai Nyílt Napok, Börze és Expo online esemény, amely a pálya- és iskolaválasztás aktuális témáit járja körbe szakértők és oktatási szolgáltatók bemutatásával.

Témák, amiket a szakemberek érinteni fognak:

 • Pályaorientáció tanácsadói szemmel
 • Életút - miért gimnázium? Többi iskolatípus
 • Hogyan állítsunk jól sorrendet a sulik között?
 • Stresszkezelés
 • Az iskolaválasztás szempontjai (tanulmányi eredmény, érdeklődési terület, egyebek) szülői szemmel
 • SNI-BTM-es gyerekek továbbtanulása - Melyik iskola fogadja őket? Hogy keressünk?
 • Szakma rangsor, melyik ma a legjobban fizetett, legkevésbé választott, melyikben milyen perspektíva van
 • A jövő szakmái
 • Legfontosabb készségek, képességek a továbbtanuláshoz
 • Miben tudja támogatni a szülő a felvételizőt a felkészülés során? Hogyan támogatja jól?
 • Felvételi praktikák, jótanácsok
 • Határidők, lehetőségek – felvételi kisokos

„Szöveges, videós és edukációs beszélgetések, előadások formájában mutatjuk meg a választékot, a teljesség igénye nélkül. Megszólaltatunk iskolaigazgatókat, sikeres diákokat, influencereket, szakértőket és karriertanácsadókat is. A #hovatovább3 egy közösségi platform kíván lenni, ahol a továbbtanulás kérdését, a gyerekek fejlesztését, fejlődését nagy látószögből, testközelből vizsgáljuk.
A teljes online rendezvénysorozat, a Felelős Szülők Iskolája weboldalán, valamint a kéthetes közösségi médiás eseményen való részvétel mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője.

 Regisztráció az ingyenes felvételi tartalmakért: https://felelosszulokiskolaja.hu/hovatovabb-kozepiskolai-felveteli-exp

A #hovatovább 3. - Középiskolai Nyílt Napok, Börze és Expo online felülete: https://felelosszulokiskolaja.hu/hovatovabb

Ugrás a cikkre
Jelentkezés a központi felvételire
Jelentkezés a központi felvételire

Fontos dátum közeleg: november 30-a, a központi felvételire történő jelentkezés határideje!

A november végi határidőig tehát már alig hét áll a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy a központi írásbelire való jelentkezésben gyermekeiket irányítsák, segítsék. Mert a központi felvételire minden diáknak egyénileg kell jelentkezni, ezt NEM az általános iskola intézi.

Néhány tanács a jelentkezéssel kapcsolatban:

 #1 Keressük meg a helyet, ahol a központit megírhatja a gyermek!
Ez bármelyik olyan középiskola lehet, ahol megszervezik a vizsgát, tehát nem kell abba a suliba menni, ahová később a gyermek jelentkezni szeretne! Érdemes a legközelebb eső, legkényelmesebben megközelíthető sulit választani! Ki akarna azon a nehéz szombat reggelen még órákat utazni feleslegesen?!

Már elérhető az Oktatási Hivatal felvételihelyszín-keresője is, itt könnyen kideríthető, mely iskolákban lehet írásbelizni! KATTINTS IDE!

#2 A jelentkezés módja
Jelentkezni a „JELENTKEZÉSI LAP KÖZPONTI ÍRÁSBELI VIZSGÁRA" dokumentumon kell.
A jelentkezést ügyfélkapunk keresztül elektronikusan is beadhatjuk, de lehet papír-alapon is, pl. postán ajánlva feladni, vagy személyesen bevinni abba az iskolába, ahol a diák a vizsgát meg szeretné írni. Még egyszer, a határidő: november 30., csütörtök.

 #3 Mindenképpen írja meg!
A szakemberek szerint a központi írásbelit akkor is javasolt megírni, ha az az iskola, ami az elsődleges továbbtanulási célpont, ezt nem igényli. Ha ugyanis véletlenül mégsem sikerül az „álomsuliba” bejutni, és végül más intézmény is szóba kell, hogy jöjjön, és ott feltétel a központi írásbeli felvételi, akkor baj van, mert a vizsgát utólag már nem lehet pótolni!

#4 Tudnivalók az SNI-s diákok számára
Az SNI-s tanulók – megfelelő szakértői vélemény megléte esetén – többféle kedvezményre is jogosultak lehetnek a központi írásbelin és a szóbeli vizsgákon is. A kedvezmények igénybevételéhez azonban külön kérelmet kell benyújtani ahhoz az iskolához, ahol a felvételi vizsgát a gyermek meg szeretné írni!
További részletek és felvilágosító linkek ITT TALÁLHATÓK!

 #5 További információk az Oktatási Hivatal honlapján
A központi felvételivel kapcsolatban gyakran ismételt kérdésekre itt található az Oktatási Hivatal válasza.

# + 1 tipp: Ha még nincs meg, hogy melyik sulik kerülnek fel majd a jelentkezési lapra januárban, akkor tudod, ott a SULIVÁLASZTÓ KATALÓGUS! Minden suli adata egyben! Például az is, hogy hol fogadnak SNI-s diákokat a jövő évtől! 

JELENTKEZÉSRE FEL! :-)

Ugrás a cikkre
Az első fontos határidő: november 30!
Az első fontos határidő: november 30!

 

Figyelem! A november már az a hónap, amikor aktívan el kell kezdeni a készülődést: a hónap végéig be kell adni a jelentkezést a központi írásbeli felvételire. Ez a diákok, illetve a szülők feladata! A novemberi Ridikül magazin Suliválasztó rovatában minden részletről írunk: hol és hogyan kell a jelentkezést beadni, hol található meg azon iskolák listája, ahol a vizsgát meg lehet írni.

De foglalkozunk azzal is, hogyan állnak össze a felvételi pontszámok, valamint a szakképzésben tovább tanulók ösztöndíj lehetőségeivel is. Külön cikkben olvashatsz a matematikafelvételiről, arról, hogy milyen típushibák a jellemzők, és hogyan lehet ezeket elkerülni! Olvasd el Töreky Szilvia „matekmentor” tanácsait!

Rendeld meg a 6 db Suliválasztós Ridikül magazint, hogy egészen márciusig minden lépésről, teendőről időben értesülhess. Kattints IDE. A megrendelésed alapján azonnal elküldjük az eddig már megjelent októberi és novemberi lapszámot, innen kezdve pedig havonta kapod a postaládádba a következő magazinokat!

De a novemberi lapszám önmagában is megrendelhető, ITT.

Ugrás a cikkre
összesen 5 termék