Melyik szakmát válasszam, avagy a pályaválasztás 3 legnagyobb csapdája

Mindenki életében eljön a pillanat, amikor pályaválasztás elé kerül. Ez régen jellemzően a fiatalkor keresztje volt, de manapság a felnőttek oldalát is egyre gyakrabban szúrja zavaró fullánkként a pályaváltás gondolata. Fontos döntés ez, érdemes a legnagyobb csapdákat elkerülni. Összeszedtük a 3 legtipikusabb csapdát, amelybe nem jó besétálni.

1. Gombhoz a kabátot
Felmész valamelyik állásközvetítő oldalra, és megnézed, melyek azok a szakmák, amelyekkel jól lehet keresni. Aztán kinézel egy hangzatosnak tűnőt, és elindulsz karriered megvalósításának útján..., aztán meg szembejön a tehervonat. Mégpedig azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a kiválasztott, jó kereseti lehetőséggel kecsegtető szakma neked való-e. Ha például nem tudsz néhány percnél tovább egy helyben maradni, ne válassz olyan szakmát, ahol sokat kell ülni, és monoton feladatokat kell végezni. Tehát hiába láttál programozó srácokat a legdrágább felvágottal veretni a szupermarketben, neked az a szakma bizony nem lesz jó. Mindig az egyéni tulajdonságaid, érdeklődési köröd alapján válassz.

2. „Mindent meg lehet tanulni...” – és hasonló félrevivő szólamok
„Az ember nem mindig azt csinálja, amihez kedve van” – ilyen és hasonló kamu mondatokkal általában az idősebb generáció szórakoztatja az ifjúságot. Ez a gondolkodás lehet, hogy valaha bejött (bár ez is erősen kétséges), a mostani korban azonban teljes zsákutca. Remélem, nem most hallod először, hogy élethosszig fogsz tanulni. A helyzet az, hogy miután a világ enyhén szólva is turbó fokozatba kapcsolt, és területtől függetlenül folyamatosan jönnek az új megoldások és technológiák - legyél akár bányász, akár fodrász – életed végéig képezned kell magad. Ne hozd magad olyan kínos helyzetbe, hogy egy életen át valami olyat kelljen tanulnod, ami tulajdonképpen nem érdekel vagy nem érzed benne komfortosan magad. Ráadásul a pályatársaid, akik hobbiból is a saját szakmájuk újdonságait böngészik a neten, úgy fognak elhúzni melletted, ahogy Solo kapitány rettenetesbe tette az Ezeréves Sólymot.

3. „Ha nem tetszik, majd váltok”
Na, ez is csak féligazság. Persze lehet váltani, sőt időnként kell is. De ne felejtsd el, hogy ha állandóan különböző területekbe fogsz, egyszer autószerelő – pardon, gépjármű mechatronikus – vagy, egyszer meg kozmetikus, akkor egyikben sem fogsz senior pozíciót kapni. Márpedig a jelentősebb fizetésiszint-ugrás, az bizony arrafelé lakik. Így nem lesz igazán nagyívű a karriered. Érdemes tehát a területet jól belőni, aztán azon belül könnyebb lesz a váltás.

A mostani világban elképesztő dolgokból is meg lehet élni. A lényeg, hogy olyat válassz, amit szívesen csinálsz és amiben szívesen képzed magad tovább, valami olyasmit, aminek akár szabadidődben is utánanéztél már az internet mélyebb bugyraiban.

+1 tanács: A pályaválasztás nem egy pillanat
Bár triviálisnak hangzik, de a pályaválasztás nem egy pillanat. Az nem olyan, hogy este nyolckor leülsz kitalálni, mi leszel, ha nagy leszel, és 20:17-kor felállsz, mint nagy reményű ipari informatikai technikus. Először legyél tisztában magaddal, aztán területet (ágazatot) válassz, majd csak azután szakmát.

Szakmaverzum.hu