SNI? Hogyan felvételizik egy sajátos nevelési igényű tanuló?

 

Közeleg a központi írásbelire való jelentkezés határideje, ami, mint tudjuk, 2023. november 30-a, csütörtök.
Az alábbiakban összefoglaltuk, mire kell különösen odafigyelnie azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke vagy sajátos nevelési igényű, vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő.

Az SNI-s diákok szülei először is annak kell, hogy utánanézzenek, hogy a továbbtanulásra választott középiskola az SNI-s tanulók esetében igényli-e a központi írásbeli vizsgát (mindkét tárgyból, csak az egyikből vagy netán egyikből sem). Az SNI-s tanulókra vonatkozó felvételi követelményeket az iskolák ugyanis egyedileg határozzák meg, mint ahogy azt is, hogy a központi felvételi alóli felmentés esetén miként mérik fel az adott diák tudását és mi alapján bírálják el a felvételi jelentkezését.

Mivel minden diáknak célszerű több iskolát kinézni, amelyben a gyermek szívesen tanulna tovább, az SNI-sekre vonatkozó feltételeket is iskolánként kell végigtanulmányozni, és megfontoltan dönteni az esetleges felmentetésről, nehogy éppen a felvételi vizsga hiánya miatt kerüljön nehéz helyzetbe a gyermek.

Ha az SNI-s tanuló végül a mégis a központi írásbeli vizsga alóli felmentését kéri, akkor ezt a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolától kell igényelnie!

Az SNI-s diák a következő kedvezményekre lehet jogosult a középfokú felvételi eljárás során:
- egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből mentesítés az értékelés és a minősítés alól, 
- hosszabb felkészülési idő a vizsga során (pl.: szóbeli vizsga során),
- megfelelő szakértői véleménnyel plusz 15 percet kaphatnak az írásbeli feladatok elvégzéséhez,
- használhatják az iskolai tanulmányaik során általa használt, megszokott eszközöket a vizsga során. 

Figyelem! Ahhoz, hogy ezeket a kedvezményeket igénybe vehesse, a vizsgára történő jelentkezéskor a vizsgaszervezést érintő speciális körülményekre, illetve eszközökre vonatkozó kérelmet is be kell adni, mégpedig ahhoz az iskolához, ahol a központi írásbelit a gyermek meg szeretné írni (ez nem kell, hogy azonos legyen a továbbtanulásra kiválasztott iskolával).

További részletek az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók, ITT.