Jelentkezés a központi felvételire

Fontos dátum közeleg: november 30-a, a központi felvételire történő jelentkezés határideje!

A november végi határidőig tehát már alig hét áll a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy a központi írásbelire való jelentkezésben gyermekeiket irányítsák, segítsék. Mert a központi felvételire minden diáknak egyénileg kell jelentkezni, ezt NEM az általános iskola intézi.

Néhány tanács a jelentkezéssel kapcsolatban:

 #1 Keressük meg a helyet, ahol a központit megírhatja a gyermek!
Ez bármelyik olyan középiskola lehet, ahol megszervezik a vizsgát, tehát nem kell abba a suliba menni, ahová később a gyermek jelentkezni szeretne! Érdemes a legközelebb eső, legkényelmesebben megközelíthető sulit választani! Ki akarna azon a nehéz szombat reggelen még órákat utazni feleslegesen?!

Már elérhető az Oktatási Hivatal felvételihelyszín-keresője is, itt könnyen kideríthető, mely iskolákban lehet írásbelizni! KATTINTS IDE!

#2 A jelentkezés módja
Jelentkezni a „JELENTKEZÉSI LAP KÖZPONTI ÍRÁSBELI VIZSGÁRA" dokumentumon kell.
A jelentkezést ügyfélkapunk keresztül elektronikusan is beadhatjuk, de lehet papír-alapon is, pl. postán ajánlva feladni, vagy személyesen bevinni abba az iskolába, ahol a diák a vizsgát meg szeretné írni. Még egyszer, a határidő: november 30., csütörtök.

 #3 Mindenképpen írja meg!
A szakemberek szerint a központi írásbelit akkor is javasolt megírni, ha az az iskola, ami az elsődleges továbbtanulási célpont, ezt nem igényli. Ha ugyanis véletlenül mégsem sikerül az „álomsuliba” bejutni, és végül más intézmény is szóba kell, hogy jöjjön, és ott feltétel a központi írásbeli felvételi, akkor baj van, mert a vizsgát utólag már nem lehet pótolni!

#4 Tudnivalók az SNI-s diákok számára
Az SNI-s tanulók – megfelelő szakértői vélemény megléte esetén – többféle kedvezményre is jogosultak lehetnek a központi írásbelin és a szóbeli vizsgákon is. A kedvezmények igénybevételéhez azonban külön kérelmet kell benyújtani ahhoz az iskolához, ahol a felvételi vizsgát a gyermek meg szeretné írni!
További részletek és felvilágosító linkek ITT TALÁLHATÓK!

 #5 További információk az Oktatási Hivatal honlapján
A központi felvételivel kapcsolatban gyakran ismételt kérdésekre itt található az Oktatási Hivatal válasza.

# + 1 tipp: Ha még nincs meg, hogy melyik sulik kerülnek fel majd a jelentkezési lapra januárban, akkor tudod, ott a SULIVÁLASZTÓ KATALÓGUS! Minden suli adata egyben! Például az is, hogy hol fogadnak SNI-s diákokat a jövő évtől! 

JELENTKEZÉSRE FEL! :-)